Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин19 Апреля 2024, 13:41

Виповнилося 122 роки з дня народження Сьомого Любавицького Ребе

Менахем-Мендл Шнеєрсон
Сьомий Любавицький Ребе Менахем-Мендл Шнеєрсон / Фото chabadbarbados.com

Сьогодні, 11 Нісана 5784 року (18-19 квітня 2024 року) виповнилося 122 роки від дня народження Менахема-Мендла Шнеєрсона, Сьомого Любавицького Ребе.

Він прийняв керівництво ХаБаДом в Нью-Йорку (США) 17 січня 1951 року, через рік після смерті свого тестя Йосефа-Іцхака Шнеєрсона.

Як лідер ХаБаДу Ребе вів видатну діяльність з поширення єврейської освіти для різного віку. У різних країнах завдяки йому відкрили нові любавицькі єшиви, де вивчався Талмуд і праці з хасидизму.

Було опубліковано сотні томів його праць, тисячі посланців по всьому світу, що несуть побратимам світло його вчення, сотні тисяч послідовників, мільйони прихильників і шанувальників, для яких він був і залишається Ребе — учителем, наставником, лідером та прикладом для наслідування.

Менахем-Мендл Шнеєрсон народився 18 квітня 1902 року (11 Нісана 5662 року) в Миколаєві у родині одного з найвідоміших на той час рабинів — Леві-Іцхака Шнеєрсона. Мати Менахема-Мендла Хана також походила з відомої родини — була донькою миколаївського рабина Меїра-Шломо Яновського. Дитячі та юнацькі роки Менахем-Мендл провів у Катеринославі (нині Дніпро). Початкову освіту отримав вдома. Одночасно з єврейськими релігійними студіями екстерном склав випускні іспити в гімназії. У загрозливі часи громадянської війни був одним із керівників єврейської самооборони Катеринослава.

У 1923 році Менахем-Мендл познайомився з Йосифом-Іцхаком Шнеєрсоном, Шостим Любавицьким Ребе, і розпочав діяльність у хабадському русі. Пізніше Йосеф-Іцхак переїхав до Ленінграду (нині Санкт-Петербург, РФ), погостювати до нього поїхав і Менахем-Мендл. Там він зустрів і закохався в доньку цадика Хаю-Мушку, з якою пізніше одружився. За боротьбу з більшовизмом Йосефа-Іцхака радянська влада засудила до розстрілу, але через протести за кордоном вирок змінили за умови негайного виїзду з СРСР. У 1927 році родина Шнеєрсонів емігрувала з СРСР і оселилася в Берліні. А вже в 1928 році відбулося весілля Хаї-Мушки і Менахема-Мендла Шнеєрсона. У цей час він вивчав математику і природничі науки в Берлінському університеті імені. Гумбольдта. Коли в 1933 році до влади в Німеччині прийшли нацисти, Шнеєрсони переїхали до Франції. У Сорбонні Менахем-Мендл вивчав математику і суднобудування.

Відчуваючи небезпеку, яка нависла над Європою, Шнеєрсони переїхали до США, де Менахем-Мендл працював інженером на верфях Військово-морського флоту, брав участь у конструюванні підводних човнів. Одночасно він допомагав тестю в розбудові освітньої мережі руху ХаБаД.

У 1951 році Менахема-Мендла Шнеєрсона обрали Сьомим Любавицьким Ребе. З того часу він не виїжджав із США. За 44 роки керівництва Хабадом Ребе створив понад 2 тис. освітніх, соціальних, медичних організацій по всьому світу. Менахем-Мендл Шнеєрсон присвятив себе розвитку філософії Хабаду й розповсюдженню єврейських знань. Саме під його опікою Любавицький рух вийшов за межі Європи, США, Ізраїлю і розповсюдився на єврейські общини Північної Африки, Австралії та інші регіони. Протягом усього часу керівництва Хабадом Менахем-Мендл Шнеєрсон жодного дня не був у відпустці.

За своє довге життя Ребе жодного разу не відвідав Ізраїль. Утім, єврейська держава завжди перебувала в полі його уваги. Так, Менахем-Мендл наполягав на тому, аби в Ізраїлі існували максимальні пільги для молодих сімей. Також Ребе був послідовним противником передачі палестинських територій «в обмін на мир». Він невтомно повторював:
«Шлях поступок не веде до миру»

Його слова залишаються досі актуальними, тепер не лише для Ізраїлю, а й для України.

Душа Менахема-Мендла Шнеєрсона покинула цей світ 12 червня 1994 роуц в Нью-Йорку (США). Ребе був посмертно нагороджений медаллю Конгресу США. Частина любавицьких хасидів змирилася зі смертю лідера, інша — вважає Ребе Месією і не визнає факту смерті Менахема-Мендла Шнеєрсона. Його могила в Нью-Йорку стала місцем масового паломництва.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать