Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество22 Апреля 2024, 19:08

Український та єврейський народ впевнені у перемозі: євреї Одеси підготувалися до Песаху

Геннадій Труханов, рабин Авраам Вольф
Фото Facebook: Хабад Одеса

Єврейська громада в Одесі підготувалася до зустрічі з одним із найголовніших єврейських свят — Песах 5784.

Рабин Одеси та Півдня України Авраам Вольф привітав одеського міського голову Геннадія Труханова зі святом Песах та подарував йому мацу — один з найважливіших атрибутів свята.

В свою чергу пан Труханов на міському сайті привітав євреїв міста зі святом:

Щиро вітаю єврейську громаду Одеси з Песахом!

Це свято, яке символізує вихід єврейського народу з рабства, оновлення, здатність долати важкі випробування.

Історія переконливо свідчить: євреї завжди цінували свободу, прагнули жити на вільній землі. Це ті цінності, за які зараз бʼються наші захисники, відстоюючи свободу та незалежність України. Яких намагаються позбавити нас російські окупанти, адже їм невідомо, що таке свобода.

Нехай свято Песах наповнить наші серця світлом та миром, а його послання надихне нас на нові здобутки та головне — Перемогу.

Міцного здоровʼя, сил, добра, благополуччя та мирного українського неба!

Хаг песах кашер ве-самеах!

Геннадій Труханов

Раніше одеська єврейська громада відзначила переддень свята Песах. Провівши піст первістків та згадавши події, що передували виведенню єврейського народу з єгипетського рабства, піст був перерваний трапезою (сеудат сіюм). Хлопчика, який народився у матері першим, приносять до синагоги та батьки мають викупити сина протягом 30 днів з народження. Якщо ж хлопець досяг повноліття і батьки його не викупили, то він може зробити це самостійно. Символічно, у піст первістків та переддень Песаху, до обряду викупу вирішив долучитися 18-річний Сергій Рябов. Потім у синагозі на Фонтані були спалені квасна їжа.

Як розказали у єврейській громаді в Одесі, свято Песах також чекають і військові на фронті.

У нас є рабини, капелани, які відправилися на фронт, тому що багато хлопців там чекають на мацу. Ми читаємо Псалми Давида за нашу перемогу, за добробут в Україні та Ізраїлі. Є багато українських солдат, які готові з нашими хлопцями святкувати Песах. Мені дуже приємно. Тому ми всі разом, і український, і єврейський народ впевнені у перемозі.

Рабин Фішл Чичельницький

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю